A Blog elköltözött!

Különböző okokból kifolyólag a blog elköltözött, megváltozott. Továbbra is velem, továbbra is hasonló tartalommal, de más eszközökkel él tovább. Az olvasást folytasd az új blogon>>>

Mac: Magyar billentyűzet kiosztás Windows módra

Comments

35 comments posted
El tudnád küldeni nekem

El tudnád küldeni nekem amit csináltál kiosztást a kelemenm [kukac] gmail [.] com címre? Nagyon hálás lennék érte!! Köszönöm! Itt nem megy a letöltés :(

Posted by kelemenm (not verified) on 2007, August 22 - 19:19
Hála

Én ezért most nagyon hálás vagyok neked. Köszönöm!

Posted by Anonymous (not verified) on 2008, December 21 - 23:11
Szívesen

Szívesen, máskor is :-)

Posted by norbert on 2008, December 22 - 13:56
Szia! Nekem is hasonló

Szia! Nekem is hasonló kérésem lenne az elöttem szólóhoz! Légyszi küldd el nekem is adiiiii88@gmail.com

Előre is köszönöm!

Posted by Anonymous (not verified) on 2009, January 10 - 01:12
Már működik a link!

Már működik a link! Azért elküldöm mailben is :-)

Posted by norbert on 2009, January 10 - 09:35
Kiváló munka! :) Köszönöm!
Kiváló munka! :) Köszönöm!
Posted by Timer (not verified) on 2009, August 8 - 19:40
Snow Leopard
Köszönöm, SL-on is működik. Üdv: János
Posted by Anonymous (not verified) on 2009, September 2 - 18:52
Sziasztok, én nem találom a
Sziasztok, én nem találom a kukac jelet, és a nullát. Segítene valaki nekem a kutatómunkában?:D
Posted by StylePat on 2010, January 6 - 12:13
Ezzel a kiosztással
Ugyanott találod, ahol Windows-ban: a kukac (@) az ALT+V-n, a nulla (0) pedig az 1-es mellett balra.
Posted by norbert on 2010, January 6 - 12:56
-
Akkor ott van a kutya elásva, hogy nem találom a system preferencesben ezt az international modult... ennyire béna lennék? de nekem nincs ott ilyesmi...
Posted by StylePat on 2010, January 8 - 02:28
Leopard alatt
Nem vagy béna, a Leopard alatt megváltoztatták kicsit az elhelyezést. Most nem vagyok otthon, hogy megnézzem, de vagy a `Language & Text`, vagy a `Keyboard` alatt van a megoldás.
Posted by norbert on 2010, January 8 - 10:16
billentyűzet
Szia! Segíts légyszíves, mert nem boldogulok. A text edit-el kimásoltam a programot amit írtál, mert elmenteni nem lehet. A Machintos HD-Library-Keyboard Layouts mappába beraktam. Aztán, System Preferences.International- "billentyűzet ikonnál" a Hungarian bepipálva, alul a "Show input menu in menu bar", szintén bepipálva, de sajnos a @ még mindig csak az alt+Q betűk lenyomásával működik. Hol rontottam el? Segítségedet előre is köszönöm!
Posted by mp on 2010, February 10 - 16:34
Elmentéshez kattints jobb

Elmentéshez kattints jobb gombbal a fájlon, majd mentés másként.

Két helyen követhettél el hibát. Egyrészt már alapból van magyar kiosztás a Mac-en, csak az Mac-es. Ezért ne Hungarian néven, hanem kicsit másképp, pl. mint én, Hungarian WIN-ként mentsd el a fájlt. És ezt válaszd ki ne a hagyományos Hungarian-t.

Esetleg elfelejtettél átváltani a magyarra. Azzal, hogy kipipálod, hogy Hungarian WIN, még csak a választási lehetőségek közé teszed be a kiosztást. ALT+SPACE billentyűzet kombinációval tudsz választani az engedélyezett kiosztások között. (Ha a SPACE felengedése után tovább tartod az ALT-ot, az OS X kirakja, hogy mik közül lehet választani.)

Remélem ezek segítenek.

Posted by norbert on 2010, February 11 - 00:52
Nem reagál semmit az
Nem reagál semmit az ALT+SPACE kombinációra. De beszúrok egy linket, hogy az internationalban mi van bejelölve. http://www.kepfeltoltes.hu/view/100211/International_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Szerintem rossz mappába rakhattam, nem?
Posted by mp on 2010, February 11 - 06:17
Én változtattam

Úgy látszik én változtattam már meg a beállításaim. Nálad – ahogy a kép alján látszik – Command-SPACE a megfelelő kombináció.

A fájl jó helyen van, ez látszik is, a magyar zászló nélkül Hungarian a szerkesztett verzió.

Nálam így néz ki (Snow Leopard):

Posted by norbert on 2010, February 11 - 08:38
A Command=Alt? A "windowsos"
A Command=Alt? A "windowsos" billentyűn?
Posted by mp on 2010, February 11 - 19:15
Az almás
Nem, a Command az almás billentyű. Kb ott van, mint Windows-ban a Windows gomb. Nem mondom, hogy innen lopták (de igen). Mac alatt általában ezzel kell az alap dolgokat elérni: ⌘+S - mentés, ⌘+W - bezárás, ⌘+C - másolás, ⌘+V - beillesztés, stb.
Posted by norbert on 2010, February 11 - 23:52
Félreértés!
Bocs, de azt hiszem, hogy félreértettem a cikked...! Mert nekem windows billentyűm van a Mini Mac-hez és azt hittem, hogy az a program amit írtál, az arra jó, hogy a windows billentyűn kerüljön minden a helyére, mert így ugye a "kukac" az ALT Gr + Q megnyomással jön be és nem az ALT Gr + V-vel. A többiről meg nem is beszélve, mert gőzöm sincs, hogy ezen a billentyűn melyik mi...? Például nem tudom, hogy a "kacsacsőr" jel melyik bill. kombinációval jön be, mert ha lenyomom az Alt Gr+ Í-t akkor ez kapom: | egy vonal és kész.
Posted by mp on 2010, February 12 - 00:15
Pedig jól értetted :)
Azért készítettem ezt a billentyűzetkiosztást, mert én is a magyar billentyűhöz vagyok szokva. Azt szeretem, ha az Alt Gr + V a kukac, az Alt Gr + Q a visszaper, stb. (Mondjuk Mac alatt nincs Alt Gr, ezért mindkét Alt-ra működik a dolog.) A Mac-es magyar kiosztás más, ezért átírtam, hogy megfeleljen a magyar PC-s kiosztásnak. Ha telepíted ezt a kiosztást, akkor két kiosztás lesz a gépen: az eredeti, Mac-es magyar billentyűzet kiosztás, valamint egy általam készített, PC-s magyar billentyűzet kiosztás. (Az eredeti mellett magyar zászló van, az általam készített mellett meg egy billentyázet(?) ikon.) (Az, hogy milyen billentyűzeted van, majdhogynem mindegy, nekem tulajdonképp egy német(!) Mac-es billentyűzetem van, de minden gomb megvan rajta, csak nem az van ráfestve, viszont én már fejből nyomom őket a PC-s kiosztás alapján.) Tehát szerintem ez kell neked, csak valami beállítás lehet még rossz.
Posted by norbert on 2010, February 12 - 11:34
Sikerült! :)
Köszönöm a segítséged, végre sikerült! Az Input Menu-ben felül a Keyboard Viewer nem volt bepipálva... Másfél évig ezzel a hibrid keyboarddal kínlódtam, most meg az a furcsa, hogy minden gombhoz tartozó funkció a helyén van. Mégegyszer Köszönöm Neked!
Posted by mp on 2010, February 12 - 14:04
Sikerült! :)
Köszönöm a segítséged, végre sikerült! Az Input Menu-ben felül a Keyboard Viewer nem volt bepipálva... Másfél évig ezzel a hibrid keyboarddal kínlódtam, most meg az a furcsa, hogy minden gombhoz tartozó funkció a helyén van. Mégegyszer Köszönöm Neked!
Posted by mp on 2010, February 12 - 14:06
Sikerült! :)
Köszönöm a segítséged, végre sikerült! Az Input Menu-ben felül a Keyboard Viewer nem volt bepipálva... Másfél évig ezzel a hibrid keyboarddal kínlódtam, most meg az a furcsa, hogy minden gombhoz tartozó funkció a helyén van. Mégegyszer Köszönöm Neked!
Posted by mp on 2010, February 12 - 14:06
Bocs, hogy ennyiszer
Bocs, hogy ennyiszer elküldtem, de véletlen volt!
Posted by mp on 2010, February 12 - 20:43
segitseeeg
Szia, nagyon orultem ennek a postnak, mac mini és windows-os bill van nálam. Szeretném ha az alt-gr-es kombinációk a helyükön lennének.. hiába másoltam be a library/keyboard layouts mappába a fájlt (mind .layout.xml kiterjesztéssel, mind csak .layout kiterjesztéssel (illetve a ~Library/Keyboard layouts (gondolom a ~a személyes mappát jelenti) mappába)) a system preferences / language ć text / input sources részen a bal oldali listában nem jelent meg a Hungarian WIN lehetőség (a fájl nevén nem változtattam), akár be volt pipálva a "keyboard ć character viewwe" illetve a "show input menu in menu bar" minden kombinációban, akár nem. nincs ötletem, hogy miért, mac-hez most nyúltam életemben először (muszájból), azt kell mondjam, a linux (akármelyik) a windows után kevesebb idegrángást okozott és vice versa, mint ez az oprendszer... de remélem hozzászokok, kérem szépen a seg0tséged, ha lehet emailben is! előre is kösz b.
Posted by segitseeeeg (not verified) on 2010, March 12 - 17:49
Hozzászólások
Olvastad a korábbi hozzászólásokat? Ott volt még változás Snow Leopard kapcsán. Email címed nem látom.
Posted by norbert on 2010, March 12 - 20:10
segitseeeg2
Szia, igen olvastam az összes hozzászólást, sajnos mégsem sikerült eredményre jutnom. Az emailc0mem az hozzászólás form "email c0m" mezőjébe rögz0tettem, reméltem, Te is látod. Sajnos a probléma még mindig fennáll, nem jutottam előrébb. Hiába másoltam be tehát a megfelelő könyvtárakba az általad kész0tett fájlt, sajnos - hiába a chekbox-ok kipipálva - nem jelenik meg a system preferences / Language ć Text / Input Sources felület bal oldali listájában a "Hungarian WIN", mint opció. §gy nem tudom a beleválasztani a lehetséges opciók közé, hogy kiválasszam. Kérdés: mi lehet a probléma? Előre is köszönöm a seg0tséged!
Posted by segitseeeeg (not verified) on 2010, March 16 - 11:33
megoldva
Szia, végül sikerült! Habár a í és a 0 fel van cserélve, de végre a {}[] karakterek a helyükön vannak. A probléma pedig abban lehetett (pontosan nem tudom), hogy a letöltött fájl valamiért módosult. ezt az 1.8xxx ukelele nem mondta meg (hiába akartam megnyitni a fájlt, nem nyitotta meg és nem tájékoztatott hibaüzenetről), a 2.0b5 végül elmesélte, hogy valami baja van vele. letöltöttem még egyszer, most és akkor már jó lett. Sikerült is a fentiek alapján beraknom. A hosszú í és a 0 felcserélését hogy oldjam meg? (amikor megnyitom a bill-t, kérdez valami F (funkció?) billentyűket, hogy belerakja-e, illetve a megnyitott képen nem látom a megfelelő helyeket! Előre is kösz..
Posted by segitseeeeg (not verified) on 2010, March 16 - 12:23
Fájlküldés
Helló, el tudnád nekem küldeni a fájlt emailben? nagyon köszi. régen probálkoztam ennek a beállításával, de mivel sztem nálam is volt alapbol magyar billentyűzet, így bekavartam a rendszerbe, és most nincs nullám, plusz a másodlagos karakterek sem a megszokott helyen vannak.
Posted by Anonymous (not verified) on 2010, April 4 - 22:39
nulla
Na már haladás, minden a megszokott helyen van, alt+v = kukac, de a nulla továbbra sincs sehol, az 1-es mellett az í van. a nulla control lenyomásával sem jön elő a 9-estől jobbra. :( ötlet?
Posted by Anonymous (not verified) on 2010, April 4 - 23:30
help
közben sikerült elrontanom valamit. Nem tudom miért, de csak pár számomra ismeretlen nyelv billenytűkiosztása szerepel a listában, a te általad írton kívül. Ez meg összeomlasztott az office-omat. Ujratelepítés után sem indul.... Visszacsinálnám az egészet, mert nem tul poénos diplomamunka helyett ezzel szarakodni :)
Posted by Anonymous (not verified) on 2010, April 5 - 10:17
Szia, sajnos nem jelenik meg
Szia, sajnos nem jelenik meg a kiosztás a System Preferences/Language & Text/Input Sources alatt a listában. Beállítások ugyan azok, mint nálad. Fájlon jobb "klikk + save as"-al nem tudtam elmenteni a csatolmányt, ezért bemásoltam TextEdit-be és úgy mentettem el xml kiterjesztéssel a Library/Keyboard Layouts könyvtárba, azzal a névvel, amivel csatoltad. Tippek, hogy mi lehet a gond?! Előre is köszönöm! Timi
Posted by T (not verified) on 2010, May 23 - 18:15
Másodszorra nekem működött,
Másodszorra nekem működött, nagyon köszönöm!!
Posted by Budai Gábor (not verified) on 2010, June 22 - 19:39
Wow, ezer kösz ! Hogy ez
Wow, ezer kösz ! Hogy ez eddig nem jutott eszembe :D
Posted by Walkman_ (not verified) on 2010, November 12 - 00:44
Sziasztok! Most vettem egy
Sziasztok! Most vettem egy MAC AIR-t. Szerettem volna beállítani a fent leírtakat. A file xml kiterjesztéssel a helyén van, a System Preferences/Language&Text/Input Sources beállítások a kép szerintiek, nekem mégse jelenik meg a bal oldali listában a Hungarian WIN lehetőség. Mit kelle még tenni? Tud valaki segíteni? További gond, hogy a nullát sehol sem találom a gyári HUNGARIAN beállítással. Köszi!
Posted by Gezemice (not verified) on 2010, November 21 - 14:37
Snow Leopard?

Amióta Snow Leopard van, kicsit változott a megjelenés, de működnie kell a cuccnak. Az korábbi hozzászólásomban tettem be képernyőt, hogyan néz ki SL alatt. Az segít?

Posted by norbert on 2010, November 21 - 18:01